Doctor: Acesta este cel mai dăunător aliment pentru vasele de sânge. Pofta de dulciuri și alimente cu zahăr adăugat are un efect dăunător asupra vaselor de sânge .
„Cercetările arată că un dinte dulce și consumul de alimente bogate în zahăr adăugat pot avea consecințe grave asupra vaselor de sânge. Acest lucru se datorează faptului că consumul excesiv de zahăr poate duce la dezvoltarea sindromului metabolic, care crește riscul de apariție a bolilor cardiovasculare”, spune dr. Elena Solomatina.
CITEȘTE ȘI: Cum se simte când ai vase de sânge înfundate: 7 simptome la care să fii atent
„Vasele de sânge joacă un rol important în organism prin transportul oxigenului și nutrienților în întregul corp. Acestea trebuie să fie flexibile și elastice pentru a asigura circulația normală a sângelui. Cu toate acestea, consumul excesiv de dulciuri și alimente cu zahăr adăugat poate duce la deteriorarea vaselor de sânge”, spune nutriționistul Dr. Elena Solomatina.
Medicul explică faptul că rezistența la insulină, care se dezvoltă atunci când există un exces de zahăr în organism, duce la o creștere a nivelului de zahăr din sânge și crește riscul de apariție a bolilor cardiovasculare. Nivelurile ridicate de zahăr din sânge contribuie la acumularea de colesterol pe pereții vaselor de sânge, ceea ce poate duce la formarea plăcilor și ateroscleroză. Acest lucru reduce capacitatea vaselor de sânge și elasticitatea acestora.
În plus, consumul excesiv de dulciuri poate duce la hipertensiune arterială și inflamarea vaselor. Ca urmare, se formează obstacole suplimentare în calea trecerii sângelui, iar vasele devin mai puțin elastice și capabile să facă față sarcinii. Acest lucru poate duce la un risc crescut de atac de cord, accident vascular cerebral și alte boli grave.
„Pentru a vă proteja vasele de sânge, ar trebui să vă limitați aportul de alimente bogate în zahăr adăugat. În schimb, ar trebui să alegeți dulciuri naturale, cum ar fi fructele și să controlați în mod conștient cantitatea de zahăr din dieta dumneavoastră. De asemenea, este important să se mențină un stil de viață activ și exerciții fizice pentru a îmbunătăți circulația sângelui și pentru a întări vasele de sânge”, spune specialistul.
Consumul necontrolat de zahăr este una dintre cauzele obezității. 100 g de zahăr conține aproximativ 400 kilocalorii, majoritatea de care organismul pur și simplu nu are nevoie, deoarece nevoile sale sunt mult mai mici.
Prin urmare, excesul de zahăr care intră în organism, sub influența insulinei, este stocat sub formă de grăsime în cavitatea abdominală și sub piele, ceea ce duce la excesul de greutate și la efecte negative asupra organelor interne.
Răul cauzat de zahăr este și mai grav dacă este consumat împreună cu grăsimea, de exemplu sub formă de cremă de grăsime în prăjituri și produse de patiserie sau ciocolată.
Consumul necontrolat de zahăr este una dintre cauzele obezității. 100 g de zahăr conține aproximativ 400 kilocalorii, majoritatea de care organismul pur și simplu nu are nevoie, deoarece nevoile sale sunt mult mai mici. Prin urmare, excesul de zahăr care intră în organism, sub influența insulinei, este stocat sub formă de grăsime în cavitatea abdominală și sub piele, ceea ce duce la excesul de greutate și la efecte negative asupra organelor interne.
CITEȘTE ȘI: Fructele care reduc cu 32% riscul de a face infarct: Mențin sănătatea vaselor de sânge
Răul cauzat de zahăr este și mai grav dacă este consumat împreună cu grăsimea, de exemplu sub formă de cremă de grăsime în prăjituri și produse de patiserie sau bomboane de ciocolată. Doar o jumătate de litru de băutură dulce pe zi poate duce la creșterea în greutate de 6-7 kilograme pe an, potrivit actualno.com.
Excesul de zahăr este un factor de risc pentru dezvoltarea diabetului de tip II. Zahărul rafinat este absorbit rapid în sânge, provocând „piroane” în secreția de insulină. Pancreasul se uzează în timp și își pierde funcțiile. Ca urmare, crește toxicitatea glucozei, ducând la deteriorarea multor organe și sisteme ale corpului și la complicații grave pe termen lung (orbire, nefropatie).